неделя, 21 февруари 2010 г.

ЗЕЛЕНАТА АРХИТЕКТУРА - МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ?!?

до
който и да чете това,
уважаеми читатели,
да ви призная - от доста време се чудя какво да пиша, основно паради факта, че никой
не чете това, което пиша (поне с такова впечатление оставам като видя числото "0" срещу броя на коментарите).
и така - то не бяха картинки, то не бяха актуални теми - явно никой не го чете този мой блог!?

нова тема,
а именно - на къде отива архитектурата в днешни дни?!?какво ще кажете за това?!?
http://www.inhabitat.com/2010/02/19/oppenheim%E2%80%99s-sloping-beach-tower-hides-a-green-oasis-inside/
интересно, нали?! но дали това е посоката, в която отива архитектурата!?! или цялата тази мания за зелена архитектура, за енергоспестяване?!? какво става!?! все по-често ще си задаваме подобни въпроси! дали скоро ще правим сгради, които да пестят енергия!?! НЕ и ако това се случва "НА БЪЛГАРСКИ"! Могат ли да ни задължат да проектираме 30% зелени площи в рамките на парцела! ОЧЕВИДНО! и какво става след като нашия роден БОГАТИР(или САТРАП - чудя се кое е по-подходящо), който в закона се нарича Възложител, вземе в ръцете си оная скъпоценна хартийка, която пак в съшия ЗУТ хората наричат "РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ" - прави всичко възможно до момента в който дойде време за следващата скъпоценна хартийка - "РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПОЛЗВАНЕ" да пренебрегне почти всичко което ОНИЯ там "дето чертаят" са натворили и преди комисията да вземат къде 10 кашпи - НАЗАЕМ - буквално и с това да имитират зелена система!
Какво да говорим повече!!!
ЗЕЛЕНА , КАКВО?!?
ааааа, АРХИТЕКТУРА, да но BG?!?

4 коментара:

  1. Спокойно, Наско, четем те. Или поне аз. Защо не коментирам - ами може би нещо като сченична треска, смущение или нещо подобно. Ще го преодолея, предполагам. В момента обаче засягаш тема, която проучвам - пасивните къщи,(май позакъснях, но и тук в BG не сме дръпнали кой знае колко). Но за да се реализират подобни проекти трябва да имаш насреща си преди всичко точния инвеститор - отворен за новото и уверен в ефективността на начинанието. Ако не се чуди как да замени това с онова, да спести друго...може и да се получат нещата. Но май като цяло народът не е узрял за подобни идеи. "Ти го начертай, пък аз ще го направя както си знам" - си е манталитет и не знам колко време ще е нужно да го надскочим.

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря Ванче, радвам се че пишеш! споко, на днешно време всеки пише(щом и аз съм прописал - считай)! пиши, то лошо няма, а и когато нещо се напише - тежи по-силно на мястото си! та така - инвеститори то на последък не останаха, но който остана(поне по мое мнение) много премерено инвестира, сега проектираме в офиса един хотел и човека, понеже ще го и експлоатира на всичкото отгоре - се е замислил сериозно за енергоефективността, то не са LEDове, то не са термопомпи, то не е BMS, че като не е на 100% пълен хотела да си съкрати режийните! за мен има голямо бъдеще в енергийната ефективност и то най-вече поради факта, че това, което навлиза като нова технология би съкратило експлоатационните разходи на сградите - а оттам и печалбата на инвеститорите - както собственика на хотела за който писах се изразява - ИКОНОМИЧЕСКА ЛОГИКА! само може да се учим! като се има предвид, че 80% от разходите по ена сграда са режийни, а само 20% са за построяването!?! има логика срещу по висока първоначална инвестиция - да кажем с колко - 20-30% макс, да си намалиш режийните за периода на експлоатация на сградата с колко - 10%- повече от голяма печалба мисля аз! строиш сградата за 2 години и я експлоетираш колко-60! има много здрава логика, но както каза ти - няма разбиране! дано се замислят все повече и повече за себе си дори - не е нужно да мислят и за природата и нещата ще си дойдат на мястото, НО до тогава - ЗЕЛЕНО BG!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Ще чета с удоволствие блога ти!;)

    п.п.Къде сте го намерили този инвеститор!???Поздравления ,такова чудо веднъж на не зная колко се случва/на мен за 10г не ми се е случило/

    ОтговорИзтриване
  4. хей, благодаря! този инвеститор е най-голямата стипца, която някога съм виждал! за това иска да направи така, че да пести във времето, той е от онези, дето имат пари и не са тук нито от днес, нито са до утре! лошото е, че покрай такива много трудно можеш да прокараш добра идея, освен ако не е два пъти по-евтино! от друга страна те кара да се замислиш!!!

    ОтговорИзтриване