вторник, 29 март 2011 г.

WIEN


здравейте мили хора,
отдавна не съм писал и ето, че сядам!
сега повода не е конкурс(макар, че предстои) а скорошното пътуване до Виена - града на музиката, Моцарт, Щраус(и щрауси имаше - най-старата зоологическа в света), Фройд, Гьоте(има статуя), Албертината(галерия, в която видяхме творби на Пикасо, Шагал, Клее, Моне, Лихтенщайн и др.) и много други асоциации.
За мен много жив, уреден, спокоен зелен и приятен за живеене град!
пожелавам ви да отидете и да вкусите част от атмосферата на този град!
Ние видяхме и се впячатлихме от:
много въздух(чист) градинки, Дунав, велосипедни алеи(много колела с колоездачи отгоре им де), еднопосочни улици(в центъра), метро(в крайните станции - автогари до по-далечните квартали), Донаутурм(236м - кафе и ресторант въртящи се около остта си-страхотно изживяване), Хундертвасер, Операта, Белведере, Шонбрун(впечатляващо), Глориете (страхотно - гледка, вкус), гореспоменатата зоологическа(с "Посолство" на Дъждовната гора, лъвове, жирафи, панди, коали, слончета, хипопотамчета - петък пълно с хора, деца), градинки само за кучета(другаде е забранено), като архитекти с Юлето гледахме и много сгради, от стари(вехти, класически, модернистични), до нови(новаторски, интересни, живи, с приятни изпипани детайли, на едро мислени и до последния детайл измислени и реализирани, с табелки на централните улици за посоката и свободните места в обществените паркинги, хора, които те питат могат ли да те упътят за където си тръгнал, град в който не бих се качвал на кола(колело, метро, трамвай -може), града в който на цнтрално място - до Карлс плац има паметник на съветската армия(на руски), който ще остане "завинаги" според местната екскурзоводка), салоните за красота(почти на всеки ъгъл), изключително добре облечените виенчани(култ им е явно), надписа "защо не" до табелата"не газете тревата" до налягалите из цялата полянка хора и много други.
Нещото, което ни допадна може би най-много е умението на хората да живеят добре според реда, който са създали сами и спазват с чсното съзнание, че е за тяхно собствено добро!
Повод за размисъл ...
очаквайте скоро - поредния конкурс!

3 коментара:

 1. Благодаря!
  Хареса ми телеграфния стил :)
  Поздрави на теб и Юлето!

  ОтговорИзтриване
 2. аз благодаря! опитах се да пиша по-малко и да покажа снимки! не успяхме да опитаме месните специалитети, но се надявам да има и следващ път за да поправим това! успех!

  ОтговорИзтриване
 3. не случайно Виена е избрана за едни от най-хубавите градове в света и едно от най-добрите места за живеене; всичко е подредено и на място има хармония между новото и старото нещо което не е случай при нас; тук всеки иска да наложи новото да наложи някой собствен стил и расъждения и убеждения и пренебрегва и унищожава всичко останало

  ОтговорИзтриване