сряда, 26 октомври 2011 г.

за силата на удеждението

ето, че отново изтече доста време от последния път, когато седнах пред белият лист, или по-скоро екран. причините са доста, но не за тях ще ви говоря, а по-скоро за нещо, което ми се върти в главата от известно време - а именно:
как се случва процесът на проектиране БеГе стайл.
отговори на въпроса много и не мога да твърдя, че познавам кой знае колко добре бранша и това, което се случва навсякъде, но едва ли е необходимо предвид факта, че нашият труд има една особеност - вижда се от всички(предимство и недостатък) или поне една част от него която се нарича реализация. и тук интерпретации не липсват понеже не всичко, което се което се влага в даден обект е по желание или е одобрено от архитекта, но не за това иде реч.
иде реч за това как се опитваме да подходим при проектирането на една сграда.
имаме ли поглед как бихме искали тя да изглежда или по-скоро правим нещо и "каквото стане"?
знаем ли какво иска инвеститора или само гадаем, а когато той види на живо, какво сме направили с лека ръка нанася непоправими щети на заложените от нас идеи?
много ли се лутаме ние самите, когато отговорите на въпросите, които търсим са на една ръка разстояние, но ни трябва още малко, но срока, който е определен е недостатъчен и не се взима най-подходящото решение поради липса на добра организация?
хиляди въпроси и отговорът на всички тях се крие в нас самите.
изкуството да убеждаваш е повече от задължително в коя да е професия, но за един архитект то е абсолютно задължително и примери колкото искаш: нима всички тези примери, на които се възхищаваме по списанията и в блоговете са плод на непрекъснато променящото се мнение на клиента - съмнявам се. според мен зад тези проекти стоят едни способни колеги, които умеят да отстояват позицията си и да се борят за нейната реализация.
иска ми се да ви споделя малко мисли относно бъдещето на професията, но това си го оставям за следващ път.



желая ви успех и късмет и до скоро писане!
п.с. подбрал съм положителни примери - нарочно!

18 коментара:

  1. Ами много добре си го казал да правим нещо па "каквото стане"... божа работа... то всичко ни е така - точно това е бг стайла.Браво за думите!

    ОтговорИзтриване
  2. благодаря за мнението! аз като част от процеса го виждам и не мога да приема, че не можем да убедим в повечето случаи не дотам образованите и интелигентни инвеститори(специално що се отнася до нашия бранш - не искам да ги обиждам хората), кое е по-добро и кое не е! стига да умееш да убеждаваш и не на последно място сам да си убеден в правотата си -все пак не сме адвокати!
    п.с. радвам се, че статията е интересна!

    ОтговорИзтриване
  3. Статията е интересна, определено. Честно казано има сгради, които се чудя кой архитект ги е направил и той би ли живял в тях?! камо ли кой се е съгласил да инвестира да ги построи, че и някой си да ги купи. Например на първата снимка сградата е с ужасни балкончета! Но както се казва за всики влак си има пътници...

    ОтговорИзтриване
  4. благодаря за мнението. определено малко колеги се замисят за средата, която създават, което е една съвсем отделна тема, на която може да напиша скоро няколко думи, както се казва благодаря за въпроса!

    ОтговорИзтриване
  5. Харесвам по-модернистичните бизнес сгради, в които е вложено много стъкло :) Изглеждат по-просторни. При жилищните сгради забелязвам интересно изменение с годините. Скоро бях влизала в блок построен около 2002-2004г (не знам точно кога), направи ми впечатление, че имаше огромно широко антре и много тесни малки стаички - контраст, който аз не разбирам. Таванът също беше нисък. За щастие тази тенденция на "спестяване на пространство" не се задържа много дълго и сегашната архитектура и доста по-добра от чисто визуална и уютна гледна точка...

    ОтговорИзтриване
  6. Радвам се, че отново си тука и отново те е осеяла муза да пишеш. Един истински творец не може да твори постоянно, трябва да има малки паузи, през които да се зарежда отново с енергия и идея за нови неща.На мен също дост ами допада проектирането БеГе стайл, доста по интересни и модернизирани са.Така е това е изкуство, което няма как да скриете,всеки го вижда, гледа и обсъжда, на някои им харесва, а на други не, нормално е. Харесва ми първата снимка с шарените квадратчета, , шарени са, но не са така натрапчиви и дразнещи за окото.

    ОтговорИзтриване
  7. благодаря за мнението!много мило!старая се да е интересно!първата снимка е на мола в плевен, допада ми!

    ОтговорИзтриване
  8. Прав си като казваш, че изкуството да убеждаваш е повече от задължително в която и да е професия, но за един архитект то е абсолютно задължително.Важно е да знаеш какво искаш и още по важното как да убедиш да го направят.Не бях чувала за този вид процес на проектиране БеГе стайл.Гледайки от снимките вече поне знам за какво става дума.Просто никога не съм се интересувала.Сега се сещам ще близо до мен където живея на скоро направиха именно такава сграда в такъв стил.По малки прозорчета, които ми напомнят на сградите в Румъния, които видях на скоро.Същите по шарени стени.Ще очаквам и следващата ти публикация за бъдещата ти професия.

    ОтговорИзтриване
  9. благодаря за мнението!
    ако мога да уточня става дума за "бъдещето на професията", за мен тя е настояще. скоро ще пиша по тази тема след като има интерес. причината не е липса на време, а по-скоро на нагласа, но обещавам скоро! още веднъж благодаря, че четеш моите мисли и коментираш - за мен е безценно!

    ОтговорИзтриване
  10. Хубава статия поздравления и от мен.Желая ти много бъдещи творчески реализации.Снимките са доста интересни.

    ОтговорИзтриване
  11. Знаем ли какво иска инвеститора или само гадаем, на края разбираме всичко, дори и малко късно, хубава статия.

    ОтговорИзтриване
  12. благодаря за мнението! основния проблем в общия случай е, че самите инвеститори не знаят какво искат и пост фактум те "светват", че "не е туй, майнете го от тука" - човекопсихология (извинявам се ако ползвам термин, който не съществува или е некоректен) трябва да владее всеки, който има работа с хора!

    ОтговорИзтриване
  13. Всеки иска бърза и лесна печалба, но уви малко хора са наясно, или по скоро малко от инвеститорите знаят какво да правят парите си и в какво точно да ги вложат.Ако се намерим един добър говорилник така добре да ги омае може и за ная голямата глупост да го убедят да инвестира.Силно се надявам че нещата ще се оправят.Блоаг ти и на мен ми харесва.Както и снимката. Има страхотни проекти, които само чакат пари , за да бъдат пуснати в действие.

    ОтговорИзтриване
  14. благодаря за мнението! аз също вярвам, че рано или късно нещата ще поемат в правилна посока, искрено се надявам, че ще го доживеем, а не както МОйсей е водил евреите през пустинята 40 години докато и последния роден в робство е умрял за да намерят обетованата земя! днешният свят се характеризира с едно изключително диманично развитие, което сякаш няма край и вярвам, че скоро и при нас нещата необратимо ще се поправят, както промени са обхванали целия свят!

    ОтговорИзтриване
  15. хахха и аз искрено се надявам да не заприличаме на Мойсей и всичко да бъде напразно на края и така трагично завършващо се. В последно време се говори и за тези тераси , които всеки си ги затваря в блоковете и прави изолация в различни гами и така сградите заприличват на кръпки. Може би наистина е добре да има закон,който да ограничава до определени нюанси спрямо цвета на самата сграда. В Прага например, самата държава се грижи за поддръжката им и през определене период ги боядисва. Блога ти е страхотен.

    ОтговорИзтриване
  16. много благодаря! психолозите наричат това "ефекта на счупения прозорец", ако на една сграда има счупен прозорец и известно време никой не гопоправи все повече прозорци са счупени и сградата се превръща в развалина! за терасите нещата са подобни, понеже никой не се интересува от околното пространство и никой не глобява за наръшаване на фасадата - значи е разрешено! в Перник забраниха да се боядисват сградите в различен цвят - браво на местната власт! дано скоро и други общини да последват примера!

    ОтговорИзтриване
  17. Блога ти е интересен и темите за които пишеш за любопитни. Благодаря и за снимковият материал така една статия има напълно завършен вид или поне според мен. Харесаха ми тези твои изказвания...."изкуството да убеждаваш е повече от задължително в коя да е професия, но за един архитект то е абсолютно задължително и примери колкото искаш: нима всички тези примери, на които се възхищаваме по списанията и в блоговете са плод на непрекъснато променящото се мнение на клиента - съмнявам се. според мен зад тези проекти стоят едни способни колеги, които умеят да отстояват позицията си и да се борят за нейната реализация..."наистина трябва да се убеждава особено ако печалбата ти зависи от това колко клиента си успял да убедиш на своя страна, за жалост не всеки има такъв талант.

    ОтговорИзтриване
  18. мерси за положителното настроение!бих желал да уточня нещо!целта не е комерсиална, не става въпрос за
    печалба, а за талант да правиш изкуство! парадоксално,но факт - лошият продукт струва точно толкова колкото и добрия даже и повече!

    ОтговорИзтриване